Det hele startede i 2015, da Marianne Gram Thrane og hendes mand Finn ville prøve at samle nogle mennesker om ideen med et bofællesskab inde i Midtbyen. Navnet DOKK8000 skyldes vistnok, at man først tænkte at etablere det nede ved havnen. Den placering blev dog forladt især pga. grundpriserne.
Vi startede i ”Sager der samler”, en platform for selvorganiserede initiativer fra borgere i Aarhus, men blev hurtigt en selvstændig forening med Marianne som formand.
Tommy Bruun og hans arkitektfirma Colorcloudstudio blev ret hurtigt tilknyttet, og en masse kreative idéer blev genereret om huset. Tommy lavede en stor model, der blev vist på Biennalen i Venedig i 2016.
Tanken var oprindeligt, at halvdelen af bofællesskabets lejligheder skulle organiseres som almene boliger og den anden halvdel som private. Vi indledte et samarbejde med den almene boligforening i Aarhus Boligkontoret om dette. Det viste sig desværre efter mange undersøgelser, at dette ikke var en realisabel idé, hvis boligerne skulle blandes, som det var tanken. En af årsagerne er grundpriserne i Aarhus Midtby. Når der i dag kan bygges almene boliger i Aarhus, skyldes det, at Aarhus Kommune har et mål for antallet af almene boliger. Det opfylder de ved at sælge grunde til en kunstig lav pris til de almene boligselskaber. Vi troede, at vi bare kunne købe en grund af kommunen på kommercielle vilkår, og så bagefter få ”almen-rabat” for halvdelen, men sådan spillede klaveret ikke. Det endte med, at vi måtte kaste håndklædet i ringen og besluttede at droppe idéen om blandet almen og privat og i stedet etablere huset som et andelsboligfællesskab. Det har den fordel frem for en privat ejerforening, at vi i fællesskab ejer lejligheder og fællesarealer og således har mere styr på, at beboerne også er enige i de regler for livet i huset, som fællesskabet har opstillet. Dette blev vedtaget på generalforsamlingen den 26. februar 2018 og bekræftet på den ekstraordinære generalforsamling 28. maj 2018.
Vi gik herefter i gang med at lede efter developers i Aarhus, der var interesserede i vores koncept, og vi havde møder med en del og besøgte flere byggegrunde. I april 2019 havde vi første møde med A. Enggaard A/S, der havde opført Ceresbyen. De viste interesse for DOKK8000 og allerede i maj 2019 fokuserede vi på Falckgrunden på Trindsøvej som et egnet sted. A. Enggaard havde for nylig købt grunden af Falck. For at blive en del af vores kommende udviklingsproces, gav A. Enggaard A/S os tilbuddet om at finansiere et kommende udviklingsforløb, hvor vi tester stedets potentiale i forbindelse med vores ønsker til boform – byggeri og fællesskab som en del af deres lokalplansarbejde.
Dette var en enestående mulighed for at komme videre med DOKK8000, og vi havde et intensivt arbejdsforløb i resten af 2019. Vi afholdt bl.a. tre workshops med DOKK8000’s medlemmer, hvor vi lagde de rammer for værdier og arkitektur, som du kan se her på vores hjemmeside.
Vores arkitekt Tommy Bruun udarbejdede modellen for bygningen sammen med det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen A/S.
Den aktuelle status for projektets kan du se på HER